The site is currently under construction and we will return with updates soon.

PROJECTEN

Recente projecten

Potential Energy

Potential Energy

Potential Energy

 

 

ConceptLab heeft contact met ontwikkelaars van zonne- en windparken in Nederland. Deze zonnepanelen en windmolens leveren groene energie aan het net. Zij benutten niet altijd de volle capaciteit van de energieparken. Het concept Energy Farm maakt gebruik van Potential Energy die Lokaal beschikbaar wordt gesteld en waarvan de lokale community ook profijt heeft. Door het opzetten van een lokale samenwerking tussen het platteland, de lokale bedrijven(terreinen) en de overheid blijken ontwikkelingen zich te versnellen.

Conceptstudio heeft in opdracht van ConceptLab een visualisatie gemaakt van dit concept. Een eerste uitwerking van het concept heeft plaats gevonden vanuit Zonnepark het Wenumseveld, de Dorpsraad Wenum Wiesel, ontwikkelaar Statkraft, Cleantechregio, Bredenoord, Hollandertechniek en Witteveen&Bos. Om een duidelijk beeld te schetsen zijn er door Concept-Studio vergaderingen bijgewoond, interviews gevoerd en is er onderzoeken gedaan. Met deze informatie is er een visualisatie opgesteld. 

IGLUNA

IGLUNA

IGLUNA

Kunnen we leven op de maan? 16 teams vanuit 11 verschillende Europese universiteiten geleid door het Swiss Space Centre werd gevraagd mee te denken met deze vraag van ESA. ESA is van plan om een ‘lunar habitat’ op de maan op te richten. ConceptLab heeft deel genomen aan dit project. De uitdaging van IGLUNA is om technologie onder extreme omstandigheden te laten functioneren. Het team heeft gekozen om een slagmoersleutel te ontwerpen, die geschikt is voor gebruik op de maan.


De werking van de slagmoersleutel op de maan is gelijk aan die van de aarde. De ontwerpuitdaging is om de tool te beschermen tegen de omstandigheden op het maanoppervlak. Hierbij is de grootste uitdaging om de tool te beschermen tegen maanstof, een zeer scherp stof dat ook nog eens een magnetische lading heeft, waardoor het overal aan blijft kleven. Door gebruik te maken van verschillende manieren om de motor aan te sturen zal het ontwerp helemaal kunnen worden afgesloten van stof. Daarnaast zal er rekening moeten worden gehouden met koeling en materiaalkeuze. Veel materialen zullen vergaan in de ruimte door ‘outgassing’ en hierdoor niet bruikbaar zijn. De tool kan worden ingezet om in en rond de habitat onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren.

IGLUNA
IGLUNA

 

In de eerste fase van het project is er vooral gefocust op onderzoek. De omstandigheden op de maan zijn immers zeer onbekend voor ons, het is een hele nieuwe uitdaging om te ontwerpen voor een atmosfeer die compleet verschilt van de aarde.


De tweede fase is besteed aan het uitwerken van het concept. Er is een ruw CAD-model gemaakt en er zijn ondersteunde keuzes gemaakt op het gebied van materiaal en vormgeving.

ZWOLSE BLOEMBAK

ZWOLSE BLOEMBAK

ZWOLSE BLOEMBAK
ZWOLSE BLOEMBAK
ZWOLSE BLOEMBAK

Het Zwolse bloembakken project is een initiatief van Natuur voor Elkaar. Meer bruikbaar groen in en nabij steden en dorpen zorgt voor meer welzijn, beleving, interactie en biodiversiteit. Hierdoor wil Natuur voor Elkaar groen meer leefbaar en toegankelijk maken en beter laten aansluiten op de behoeften van de mensen ten aanzien van de directe leefomgeving. Door de natuur dichterbij de mensen te brengen in stad en dorp, nodigen zij uit tot meer beleving van die natuur. Bij Natuur voor Elkaar zijn ze ervan overtuigd dat dit uiteindelijk leidt tot meer eigenaarschap en zorg voor de natuur. Mensen moeten het klimaat gaan omarmen en op eigen initiatief projecten gaan oppakken die met dit onderwerp te maken hebben. De gemeente Zwolle en SWZ zijn daarom met de vraag gekomen  om  een  aansprekende  bloembak  te  ontwikkelen  die  gemaakt  kan  worden  van circulair en/of Zwols ingezameld plastic.

ZWOLSE BLOEMBAK

SENSHAGEN

SENSHAGEN
SENSHAGEN
SENSHAGEN
SENSHAGEN
Senshagen is een project vanuit Gemeente Zwolle. Hierbij wordt er in de wijk Stadshagen met behulp van sensoren data verzameld. Zo wordt er gekeken naar luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, temperatuur en percentage fijnstof. Met deze data kan er specifiek gekeken worden naar de omstandigheden in de wijk. Zo kan er gekeken worden in hoeverre de klimaatverandering effect heeft in de wijk en of er dingen veranderen. Welke straten zijn gezonder om te leven? Zitten er bedrijven in de buurt die de luchtkwaliteit beïnvloeden? Al deze vragen kunnen beantwoord worden met deze data. Doel van de gemeente is om een lespakket aan te bieden voor basisschoolkinderen in Stadshagen zodat het Senshagen project meer gaat leven. Het gaat om een aantal basisscholen waarvan een deel van alle kinderen (bv de klassen van de bovenbouw) een pakketje mee naar huis zou kunnen krijgen. Deze kinderen + gezin kunnen dan aanhaken bij Zwolle – open data. Samen met de studie Technische Bedrijfskunde (TBK) maakt ConceptLab het bouwpakket voor de sensor. Doel van conceptLab project is om het half fabricaat van de TBK- studenten verder te ondersteunen tot een compleet product. Concreet spreken we over de behuizing van de arduino set. Het eindproduct is een houten behuizing die simpel geproduceerd kan worden met behulp van de lasersnijder. De kunststof houder houdt het bakje bijeen en zorgt voor een ophangpunt in de tuin.
SENSHAGEN
Projecten
Projecten
Projecten
Projecten